Tegsnäsets musteri

När Kristina Rehn köpte gården i Tegsnäset klev hon rakt in i en stark tradition av odling och självhushållning. Precis som generationerna före henne gällde det att ta tillvara på det som gården och skogen gav, och under de första åren blev det mycket saftande, syltande och konserverande. Mitt i detta arbete växte insikten om hur mycket av de norrländska äpplena som gick till spillo. Här fanns varken den äppelkultur som präglar södra Sverige eller kunskapen om hur frukten bäst kunde tas tillvara.

År 2016 investerade Kristina i den första utrustningen för att göra äppelmust – starten på ett hantverk som sedan dess bara fortsatt att växa. Med ökad produktionskapacitet och fler äppelleveranser från grannar och odlare i bygden är höstmånaderna idag fyllda av mustning. Samtidigt renoveras gårdens gamla ladugård steg för steg. Den rymmer nu en produktionshall för musten, men utvecklingsarbetet fortsätter i samma hushållande anda som alltid präglat platsen.

Eftersom äppelmusten är säsongsbetonad tog Kristina 2022 nästa steg och började tillverka egen kombucha – en fermenterad tedryck som smaksätts med bär och frukter från närområdet. Råvarorna plockas själv eller köps in lokalt, alltid med fokus på det som är i säsong.

2024 lanserades nästa typ av dryck i sortimentet - Nektar. Nektar är en högkvalitativ drickfärdig produkt gjord på smakintensiva råvaror som behöver balanseras med vatten och sötma för att bli en härlig dryck. I detta sortiment finns nu Rabarber nektar och Svartvinbärs nektar.

Idag är Tegsnäsets Musteri en självklar del av Granöbygdens levande landskap. Här är samarbeten med andra entreprenörer en viktig del av vardagen, allt för att bidra till att bygden ska fortsätta blomstra – och för att varje flaska must och kombucha ska bära med sig en smak av Norrland.